Царевец Велико Търново

Велико Търново – духовната столица на България

Велико Търново пази духа на отминалите героични времена и ни изпълва с гордост като българи. Градът съчетава по уникален начин българските традиции, културното ни наследство и съвременното изкуство.

Едва ли има българин, който да не е посетил Велико Търново през пролетта. Празникът на града, който традиционно честваме на 22 март, е най-значимото и пищно събитие в областта. Хора от всички краища на България посещават града, който ги посреща с празнични шествия с портретите на най-значимите деятели на Търново, концерти, хора, спектакли и празнични фойерверки.

Велико Търново – духовната столица на България

В продължение на няколко дни градът празнува победата на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и отбелязва деня на Свети Четиридесет мъченици. В едноименната църква се пазят едни от най-ценните писмени паметници и уникални стенописи, превръщайки я в храм на историческото ни наследство.

Царевец – хълм на величие, слава и богатство

Ако посетите Велико Търново, няма как да не се изкушите да почувствате бойния дух на отминалите времена на крепостта Царевец. Хълмът е разположен не далече от стария град. В централната му част се намира Дворцовият комплекс, включващ тронна зала, църква и царски покои. Защитен от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа.

В средновековния град са живеели освен представители на висшия слой на феодалната класа, и обикновени занаятчии, търговци и земеделци. Открити са над 370 жилищни и стопански постройки, както и множество църкви. Смята се, че „Царевец“ е бил обитаван от над 3000 души.

Забележителности, които не трябва да пропускате по време на посещението си във Велико Търново:

1. Архитектурно-музеен резерват „Арбанаси“

Ако не разполагате с личен автомобил, можете да наемете кола под наем, за да можете да разгледате всички забележителности в областта. Арбанаси се намира на 5 км от Велико Търново на високото Арбанашко плато. Селището съхранява монументални старинни къщи и църкви от XVI-XVII в., които го превръщат в един от най-значимите паметници на българското архитектурно и художествено наследство.

2. Архиологически музей Велико Търново

В Архиологическия музей Велико Търново ще се докоснете до хилядолетната история и ще усетите патриотичния дух и мощ на Второто българско Царство. Посетителите могат да проследят трите исторически епохи – Древност, Античност и Средновековие.

3. Музей „Възраждане и Учредително събрание“

В музея, намиращ се в северната част на площад „Съединение“, можете да видите част от модерната ни история. В сграда, построена за турски конак през 1872 г., се приема Търновската конституция. Днес там е разположена музейната експозиция „Възраждане и Учредително събрание“, разгърната на 3 етажа.

4. Музей „Сарафкина къща“

Музеят „Сарафкина къща“ се намира на ул. „Гурко“ в стария град. Къщата е построена през 1861 г. за жилище и работно място на Димо Сарафина. Днес тя е паметник на културата, където се представят етнографски изложби.

5. Самоводската чаршия

Живописната улица с възрожденска архитектура е една от най-атрактивните забележителности на Велико Търново. След Освобождението Самоводската чаршия е средище на възрожденските занаяти. И до днес тя е символ на занаятите и търговията.

6. Ханът на Хаджи Николи

Ханът е построен през 1858 г. за знатния търновец хаджи Николи. Днес сградата е считана за възрожденски шедьовър и е включена в културно-историческото ни наследство.


Публикувана

в

Етикети: